Literatura od kuchni, czyli o kulinariach w literaturze pięknej Drukuj

Uczniowie naszej szkoły uczestniczą w interesującym projekcie, którego organizatorami są: Publiczna Biblioteka Pedagogiczna, oraz szkoły z Gniezna: ZSP nr 3 i ZSP nr 4, natomiast koordynatorami: nauczyciele – bibliotekarze. Udział w nim daje możliwość połączenia dwóch pasji: gotowania i czytania. Celem projektu jest głównie zachęcenie młodzieży do przygotowywania potraw, których przepisy zamieszczone są w książkach. Dzięki temu uczniowie nie tylko pozyskują nowe umiejętności kulinarne, ale przede wszystkim rozwijają swoje czytelnicze pasje. Natalia Funke (IITAK), Michalina Musiał (IITAK) oraz Marianna Waligórska (IITG) świętowały: Dzień Czekolady, uczestnicząc w warsztatach wykonania ozdób z masy czekoladowej. Rozwiązywały także quiz dotyczący wiedzy o czekoladzie. Należy podkreślić, że projekt rozpoczął się w marcu spotkaniem uczestników projektu z autorką bloga kulinarnego, oraz projekcją fragmentów filmu: „Julia&Julia”.