Kelner

 

Kwalifikacja wyodrębniona w zawodzie:

HGT.01. Wykonywanie usług kelnerskich.

Umiejętności :

Absolwent szkoły kształcącej w zawodzie kelner jest przygotowany do wykonywania następujących zadań zawodowych:

  • obsługa gości w zakładzie gastronomicznym
  • przygotowanie sali do przyjęcia gości
  • nakrywanie stołów do różnych posiłków
  • przyjmowanie zamówień od gości
  • doradzanie konsumentom w wyborze potraw
  • podawanie potraw i napojów
  • zachowanie właściwego kierunku obsługi
  • rozliczania kosztów konsumpcji
  • stosowania zasad przenoszenia zastawy stołowej
  • przygotowania i podania posiłku gościom
  • porozumiewania się z konsumentami w języku polskim i obcym.

Perspektywy zatrudnienia:

Zgodnie z posiadaną wiedzą i umiejętnościami absolwent przygotowany będzie do podejmowania pracy w:

  • hotelach i pensjonatach turystycznych
  • restauracjach
  • kawiarniach
  • ośrodkach wypoczynkowych
  • zakładach uzdrowiskowych
  • agroturystyce.

Kontynuacja nauki

Absolwent Branżowej Szkoły I Stopnia może kontynuować naukę w :

  • liceum ogólnokształcącym dla dorosłych
  • Branżowej Szkole II Stopnia.

Absolwent szkoły prowadzącej kształcenie w zawodzie kelner po potwierdzeniu kwalifikacji Wykonywanie usług kelnerskich może uzyskać dyplom zawodowy w zawodzie technik usług kelnerskich po potwierdzeniu kwalifikacji Organizacja usług gastronomicznych oraz po uzyskaniu wykształcenia średniego (w liceum ogólnokształcącym dla dorosłych) lub średniego branżowego (w Branżowej Szkole II Stopnia).