TECHNIK ŻYWIENIA I USŁUG GASTRONOMICZNYCH

Przedmioty realizowane w zakresie rozszerzonym to biologia i matematyka dla absolwentów gimnazjum.
Przedmiot realizowany w zakresie rozszerzonym to  biologia dla absolwentów szkoły podstawowej.

Kwalifikacje wyodrębnione w zawodzie:

K 1: Przygotowanie i wydawanie dań

K 2: Organizacja żywienia i usług gastronomicznych

Umiejętności :

Absolwent szkoły kształcącej w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych  jest przygotowany do wykonywania następujących zadań zawodowych:

  • oceny jakości surowca
  • przechowywania żywności
  • przygotowania produktów i stanowiska pracy
  • obsługi sprzętu gastronomicznego
  • przygotowania dań zimnych, gorących i podstawowych deserów
  • wydawania dań
  • oceniania jakości żywności
  • planowania żywienia z uwzględnieniem alternatywnego sposobu żywienia
  • organizowania żywienia w produkcji gastronomicznej
  • wykonywania usług gastronomicznych
  • ekspedycji potraw i napojów

Perspektywy zatrudnienia:

Zgodnie z posiadaną  wiedzą i umiejętnościami absolwent przygotowany będzie do podejmowania pracy w:

  • przedsiębiorstwach prowadzących działalność usługowo – gastronomiczną: restauracje, bary, bufety, kawiarnie
  • placówkach żywienia zbiorowego: hotele, sanatoria, szpitale, szkoły
  • instytucjach zaopatrzeniowych
  • instytucjach zajmujących się upowszechnianiem wiedzy o zdrowym odżywianiu
  • prowadzenie własnej firmy w branży gastronomicznej

Korzyści wynikające z ukończenia szkoły :

  • umiejętność organizowania gastronomicznej obsługi imprez poza miejscem pracy tzw. „outsaid catering” (imprezy wyjazdowe)
  • możliwość uzyskania dodatkowych kwalifikacji np. barmańskich
  • umiejętność organizowania bali, wesel i innych przyjęć okolicznościowych
  • możliwość odbycia praktyki zawodowej w  Niemczech i w Hiszpanii

Ukończenie technikum umożliwia uzyskanie dyplomu zawodowego po zdaniu egzaminów zawodowych oraz uzyskanie świadectwa dojrzałości po zdaniu egzaminu maturalnego.