TECHNIK HOTELARSTWA

Przedmioty realizowane w zakresie rozszerzonym to geografia i język angielski dla absolwentów gimnazjum.
Przedmiot realizowany w zakresie rozszerzonym to  język angielski dla absolwentów szkoły podstawowej.

Kwalifikacje wyodrębnione w zawodzie:

K 1: Obsługa gości w obiekcie świadczącym usługi hotelarskie

K 2: Realizacja usług w recepcji

Umiejętności :

Absolwent szkoły kształcącej w zawodzie technik hotelarstwa jest przygotowany do wykonywania następujących zadań zawodowych:

  • utrzymywania czystości i porządku w obiekcie hotelarskim
  • przygotowywania i podawania śniadań
  • organizowania usług dodatkowych w obiekcie świadczącym usługi hotelarskie
  • rezerwacji usług hotelarskich
  • obsługi gości w recepcji

 Perspektywy zatrudnienia:

Zgodnie z posiadaną  wiedzą i umiejętnościami absolwent przygotowany będzie do podejmowania pracy w:

  • hotelach i pensjonatach turystycznych
  • ośrodkach wypoczynkowych
  • zakładach uzdrowiskowych
  • agroturystyce
  • biurach i agencjach turystycznych
  • własna działalność gospodarcza

Korzyści wynikające z ukończenia szkoły :

  • atrakcyjny zawód dający szerokie perspektywy zatrudnienia
  • możliwość odbycia dodatkowego szkolenia – animator czasu wolnego
  • kontynuacja nauki na każdym kierunku studiów lub wybranie studiów ściśle związanych z profilem nauczania w technikum: hotelarstwo, turystyka, marketing i ekonomia, zarządzanie
  • możliwość odbycia praktyk zagranicznych w krajach UE (m.in.: w Hiszpanii)

Ukończenie technikum umożliwia uzyskanie dyplomu zawodowego po zdaniu egzaminów zawodowych oraz uzyskanie świadectwa dojrzałości po zdaniu egzaminu maturalnego.