TECHNIK HOTELARSTWA

Przedmioty w zakresie rozszerzonym to geografia i język angielski.

Kwalifikacje:

planowanie i realizacja usług w recepcji (T.11)

obsługa gości w obiekcie świadczącym usługi hotelarskie (T.12)

 

Tu zdobędziesz umiejętności:

  • Sprzedaży usług hotelarskich
  • Rezerwowania usług hotelarskich
  • Wykonywania prac związanych z obsługą gości w recepcji
  • Przygotowania jednostki mieszkalnej do przyjęcia gości
  • Przygotowania i podawania śniadania w obiekcie świadczącym usługi hotelarskie
  • Przyjmowania i realizowania zamówień na hotelarskie usługi dodatkowe

 

Przedmioty zawodowe:

 teoretyczne:

  • Organizacja pracy w hotelarstwie
  • Podstawy hotelarstwa
  • Marketing usług hotelarskich
  • Podstawy działalności gospodarczej w hotelarstwie
  • Język angielski zawodowy
  • Język niemiecki zawodowy

przedmioty zawodowe praktyczne

  • Pracownia hotelarska
  • Pracownia obsługi konsumenta
  • Pracownia informatyczna w hotelarstwie

 

Korzyści wynikające z ukończenia szkoły w zawodzie technik hotelarstwa:

  • kontynuacja nauki na każdym kierunku studiów lub wybranie studiów ściśle związanych z profilem nauczania w technikum: hotelarstwo, turystyka, marketing i ekonomia, zarządzanie
  • praca w charakterze recepcjonisty lub pracownika służby pięter w hotelu
  • podjęcie pracy w dziale obsługi klienta w nowoczesnej firmie
  • prowadzenie własnej działalności gospodarczej
  • możliwość odbycia praktyk zagranicznych w Grecji, Hiszpanii, na promie pływającym do Szwecji oraz w renomowanych poznańskich hotelach.

k2 k1