„STAWIAM NA WOŁOWINĘ”

admin   25 kwietnia 2019   Możliwość komentowania „STAWIAM NA WOŁOWINĘ” została wyłączona

Uczniowie Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych nr 1 w Gnieźnie uczestniczyli w ciekawym projekcie informacyjno – szkoleniowym z zakresu jakości mięsa wołowego skierowanym do uczniów szkół gastronomicznych pt. ,,Stawiam na wołowinę”- III edycja. Pomysłodawcą, koordynatorem powyższego projektu jest Związek ,,Polskie Mięso”. Zrzeszenie kształtuje i upowszechnia zasady etyki w działalności gospodarczej, w szczególności opracowując i doskonaląc normy rzetelnego postępowania w obrocie gospodarczym.

Głównym celem projektu jest objęcie profesjonalnym szkoleniem uczniów wybranych szkół gastronomicznych z zakresu jakości polskiego mięsa wołowego oraz przeprowadzenie instruktarzy z zakresu obróbki technologicznej tego mięsa. Szkolenie odbyło się w systemie jednodniowym i składało się z dwóch części: teoretycznej i praktycznej. W szkoleniu uczestniczyli uczniowie klas technikum żywienia i usług gastronomicznych.

Program szkolenia realizowany jest przez Akademie Kulinarną Marcina Budynka – która została założona przez mistrza kulinarnego Marcina Budynka. Jego specjalnością jest kuchnia Polska w nowatorskim wydaniu. Inspiracje czerpie z bogactwa natury, dlatego też często w swojej kuchni wykorzystuje produkty regionalne. Prowadzi oraz występuje w programach telewizyjnych związanych z gastronomią. Ponadto jest organizatorem, jurorem wielu konkursów kulinarnych. Aktualnie jest właścicielem Tawerny Fisza w Augustowie.

Projekt „Stawiam na wołowinę” w całości jest Sfinansowany z Funduszu Promocji Mięsa Wołowego.

56158376_2181330501958282_119456668432990208_n 56205095_1342996105839468_1728745794296610816_n 56262522_845165075831141_3395740322632826880_n 56437509_1230448940458336_2179202853359321088_n 56524190_1268689729946641_8409187155410157568_n